Voynich manuscript. Rohoncz Codex. Rudolf II. Eliška Rejčka. Eliška Přemyslovna. Aberdenn Bestiary.

pátek 5. května 2023

Rudolf II. Habsburský a velice Tajemná kniha.

 V dnešní lekci si povíme a ukážeme co je psáno na začátku tohoto tajemného rukopisu. Také se podíváme na jeho pisatele a ve finále všichni vědci zjistí, že vše je opět jinak než je všude o tomto rukopisu i psáno. Pro opozdilce : Jedná se o rukopis , který je uložen : Basel, Pharmaziemuseum der Universität/ Cod. V1895

Stammbuch Ryhiner.


Kdo byl tajemný Autor ?

Všude je psáno, že je to dílo nějakého Emanuela Ryhiner. Tak jsem se pokusil zjistit více o tomto člověku, který je prý autorem tajemného rukopisu. Co jsem po několika hodinách zjistil :

Tak zaprvé jsem zjistil, že se nejedná o nějakého Emanuela. Protože v té době žil v Basileji jistý Ryhiner ( Rehiuneros) Johan (Hans ) ( Heinrich ).

Ten se narodil roku 1576 v Basilej. A zemřel v roce 1605 v Čechách v Rosicích.

Od roku studoval v Basileji na universitě medicínu. Studium ukončil v roce 23.8. 1601 doktorátem. V roce 1602 vstoupil do služeb Karla staršího ze Žerotína. Kde působil jako vychovatel a učitel mladých šlechticů.

V Basileji bylo v té době hodně profesorů Židů. Například profesor Johana Jakoba Grynaca (1540 - 1617) a ten přednášel Starý židovský zákon. Další kdo na té univerzitě přednášel byl Profesor Hebrejštiny Johana Buxtorfa ( 1564 - 1629 ).


Teď sem vrazím obrázek, který je na začátku tajemného rukopisu.


Každý vědec, lingvista, lamač kodů a historik si velice pečlivě prostuduje tento obrázek. Už slyším vědce, jak říká . Co na tom asi tak může bejt. Obyčejný latinou popsaný kousek papíru.


Jenže vše je opět jinak než by si nějaký chytrý vědec myslel. Vy vidíte latinu. Jak už jsem ale také psal, tak velice dobrý fígl je, když vám písař schová pod psaný text, jiný text , který je běžnému oku velice dobře skrytý. Jak už jsem vám to i ukázal i v jiných rukopisech například v Oráči z Čech a nebo i jiných textech. Pod domnělou latinou běží jiný text. Který je samozřejmě šifrován a je psán v českém jazyku.


Zde je správný text a význam strany f2v.


Živo Ré i fě Žín. Er co Qvín.

Erbo Rude. Udaěz Růd ( Rudolf).

Man je trico ( trik) s tři čtů.

Snakuě man jez syn Prág my

Slůžc Jefe ( Jewe) lůd fě Racůso

Ez (jez) Hrábo ( hraběnka)a Lázků dle

Trono ( trůn) do ma Šukaě děfo

Byl Kajtrine ( Kateřina) náz líčet

Mi radu let je díle i

Tu Česce ( České ) miět Qinos ( královna)

Věc je répe ( rébus) ak má len díla

Cod ( kod) deníc de 2 Lůbius

Věc de díla je.  Děl i má znac

Qffíny mal i dáloc

co hlas jí vítá

Ěz ( jez) Růdy zlůn matcy ( matky) tví ět

Prf stíž lid děto ( první porod , dítěte)

Ráj matky tvé

Růdyej Ré tu 2.

________________________________________

Tak zde máte správný význam strany, která je na začátku tajemné knihy. 

Hlavní věcí která je zde psána je , že se tu píše o manželce Rudolfa II. hraběnce Kateřině Stradové.  Píše se o České Královně.  Další důležitou věcí je to, že se zde píše o matce Rudolfa a to že se narodil, jako První v pořadí. ( prf stíž - zanmená v dnešním jazyku = první porod ). Dále je zde psáno, že : Syn Prág my slůžc jewe . To znamená že to byl sluha žid. A byl z Prahy.

Dále je psáno : Ěz hrábo ( hraběnka). A hraběnka byla manželka Kateřina Strad.


Tu Česká mě je Qinos . Znamená : Zde Česká královna. atd.

Každý vědec by si měl uvědomit, že v té době se zde mluvilo spíše německy . A podle toho vypadá i psaný projev. 


Je to něco jako když by dnes nějaký němec mluvil česky. A také je důležité mít na paměti, že ten kdo to psal musel schovat svůj text do jiného textu, který má zmást případného čtenáře, který nezná židovské šifrování. A tak se to neznalému tohoto středověkého šifrování může i zdát, že text je latina. 

Latina zde v tomto případu je : Kouř, Mlha, která má zakrýt správný význam textu.


Tak študuje. A učte se. Pak to bude jistě fajn.


Obrázek : Basel Pharmaziemuseum der Universität / Cod. V1895




Žádné komentáře:

Okomentovat

Eliška Rejčka . Antifonář. Tajemství .

Eliška Rejčka. ( Alžběta Polská. Richezna ). V dnešní lekci z české historie se pořádně podíváme na to, kdo byla ve středověku žena, která s...