Voynich manuscript. Rohoncz Codex. Rudolf II. Eliška Rejčka. Eliška Přemyslovna. Aberdenn Bestiary.

sobota 8. dubna 2023

ABERDEEN Bestiary - Tajemný rukopis. Library Aberdeen University MS -24.

 Rukopis Bestiary MS - 24.

_______________________________

Co je tento rukopis. Kdo ho napsal. A o čem se v něm i píše .

Tak o tom si budeme povídat v dnešní lekci. Ve které se seznámíme s tímto velice starým rukopisem, který je uschován v univerzitní knihovně Aberdeen ve Skotsku. Proč je tento rukopis ve Skotsku a nebo jak se tam dostal, tak to vám dnes již nikdo není schopen vysvětlit. Důležité je , že tam je a je možno si ho i dobře prohlédnout. Každý vědec si ho tedy prohlédne a jistě pak zjistí, že je to velice pěkný rukopis ve kterém je spousta pěkných obrázků zvířátek. Každý má jistě rád zvířata a kdo je nemá rád, tak se nedá nic dělat, ale podívat se do rukopisu je doporučeno.

Co je o rukopisu psáno :

Anglický iluminovaný rukopis bestiář , který pochází asi z 12. století a který byl poprvé uveden v roce 1542 v inventáři Staré Královské knihovny ve Westminsterském paláci. Vzhledem k podobnostem je často považován za sesterský rukopis Ashmole Bestiary. Informace o původu rukopisu a jeho patronech jsou nepřímé, ačkoli rukopis s největší pravděpodobností pochází ze 13. století. A byl vlastněn bohatým občanem.

Původní majitel bestiáře je považován za vysoce postaveného člena společnosti, jak je například Princ, Král, Královna a nebo nějaký vysoce postavený církevní úředník a nebo nějaký klášter. Vše je nejisté. Informace jsou nepřímé.

Co se tedy vědec kloudného o rukopisu dozvěděl ? Vědec se dozvěděl, že o rukopisu jsou informace jen nepřímé. To nám jistě nepomůže a tak se vědecky podíváme na text rukopisu. Pak jistě bude každý vědec chytřejší a to je jistě dobré a lepší než například nevědět vůbec nic.


Jako vědec, kterého zajímá samozřejmě více a nikdy nebude spokojen se strohým vyjádřením, které se týká toho, že důkaz původu a různé informace jsou nepřímé, jsem se opět podíval na text Bestiáře MS 24. A i samozřejmě po důkladné analýze textu a obrázků zjistil, že vše je opět jinak než to co je o rukopisu všude publikováno. A co je důležité, tak je to, že podle textu a podle toho o čem a o kom je i psáno se dá určit i doba jeho vzniku.

Co tedy vědec bude dělat ? Vědec bude číst co píši. Zadruhé se vědec seznámí s tím, že každý člen rodu Lucemburků měl svou přezdívku. Kterou bylo nějaké zvíře. ( proto máte zde v tom pěkném rukopisu tolik zvířat).

Zde mohu i napsat , že žádný vědec, který zkoumal rukopis  nenašel to hlavní, tedy správný význam textu a obrázků.


Jediné s čím i bych mohl souhlasit je to, že rukopis je určitá Genese. Tedy zrození. Ale ne zvířat , ale zrození určitých lidí důležitého šlechtického a královského rodu Lucemburgů.


O čem je podle všeho v tomto bestiáři psáno ?

Bestiář popisuje dějiny rodu Lucemburků a českého královského rodu Přemyslovců.

Vědec si jistě položil důležitou otázku, kterou je to , jak jsem na to přišel. 


Tak to vám samozřejmě také mohu zde napsat. Podíval jsem se na text a na význam všech obrázků a zjistil, že vše je jinak, než to co je o bestiáři všude psáno.


Dnes vám ukáži část textu strany 18 r.

_______________________________________

Ten i tu RA syn 4. Syna lézt lid inuš réči mé snáto. Co Cáj 4. Hre ví dět urč coe nímce host. Blice ( obrázek ) dívá demá syno on lida tu cíp Pes. Lidu mé cti ten. De žít je Sono tvé ten 4 syne RE Draka snal 3 i Cata syna Kops je nám len Lůčče díla. Hada siroe arén 4 nám co 3 Cvín ztíhy co lez s lůn 4 to tího 3 lůžc dali cvět. Synům 3. 4 Psů řada len jí Cvítc. Qfíne tu manuěst i syn 4 fěka šší sváru mal já 12. Je pes děj má znak. Zlůfo ( slovo ) zů  tu Alísa ěto gre Čescu cdo díve to viů . Malů su cdo děs domo 4 su Rád doma ho 4 sů otců 3 to dív. Dne požt éri piatu Řín. Ho slejsá tron akoes frodo ( v rodu ) mano 3. Cůžšše mož má zraka vě tu zlůn Cara Had pře dám sůd doma noců krunt ( grunt ) lož půsto tíha Cvín Máj 4. Mož tu V. 4 gůl to dive děť. hon syna vět. Jůž su 4 post tré toej tu Ré ěst extra ěz mi Němec lénoe Polce.

______________________________________

Zde v tomto textu je psáno o Psech. Na obrázku jsou i malováni. Kdo jsou teda psi ? Tak na to by vám dal odpověď jistě ten který obrázek maloval a nebo ten, kdo psal text. A tak se dnes i seznámíme proč s tím co znamená ve starých a tedy středověkých rukopisech slovo " PES ".

Já jsem na to narazil ve více středověkých rukopisech. ( například i v naší nejstarší kronice, kterou psal Decanus Cosma, ten byl samozřejmě také chytrej ). Dnešní historici kteří mají sice určité vědomosti vám samozřejmě neřeknou nic kloudného. A když se jich zeptáte proč je v Kosmovo Kronice zobrazen Pes a Lev, tak vejraj jako žák v první obecné. Z toho se dá velice lehce odvodit, že jejich znalosti jsou nedostatečné.


A tak opět musím uvést věci na správnou míru a to tím , že vám napíši co slovo PES ve středověkých rukopisech znamená.

Když bude vědec ovládat židovský zápis, tak velice snadno a rychle zjistí, že slovo PES, když bude vědec číst zprava doleva, tak bude číst slovo SEP. ( teď je důležitá znalost židovské substituční šifry ). Která vám říká tohle : Substituce číslo 3 = písmena C,G,S,L. Vyměníte tedy první písmeno ve slově SEP. A výsledek bude : LEP = LEF. ( žid. substituce číslo 8 = F,P ).

SEP = LEF.  ( což v dnešním jazyku znamená LEV ). A LEV je zde myšlen = Král. Král je lev a tedy v textu schován do slova Pes.

A protože je v textu psáno o Přemyslovcích a Lucemburcích, tak je důležité vědět, kolik porodila Eliška Přemyslovna synů. Každý jistě ví a zná, že tato česká královna a manželka Jana Lucemburského porodila celkem 3 chlapce. Prince. Na obrázku jsou malováni 3 psi ( princové ). Na což ukazuje i věta : Co 3 Cvín ztíhy co lez s lůn. ( zde je důležité znát co znamenají slova " Ztíhy a Lůn. Slovo ztíha je = porod. Dříve se říkalo že když byla žena v jiném stavu, tak se o ní řeklo a nebo napsalo, že je obtěžkaná. Ztíha je tedy = Porod. Slovo Lůn , znamená Lůno. Lůno ženy. Žena rodí z lůna.

Eliška první manželka Jana porodila celkem 7 dětí. 3 syny a 4 dcery. 

Celkem měl ale Jan Lucemburský synů 5. A to jednoho nemanželského , Mikuláše Lucemburg , narozen 1321 zemřel 1358. A také syna s druhou manželkou Beatrix Bourbon, Václava Lucemburg, 1337 - 1383.

Text : 4 gůl to Díve dět. ( to znamená, že se píše o dívkách a dětech, které porodila Eliška Přemyslovna. A to Markétu, Jitku, Annu a Elišku.

Dále je psáno : Mož tu V. ( zde je vidět, že autor zde použil i římskou číslici V. Která se čte 5 ). Jan Lucemburský měl celkem 5 synů. Autor byl tedy mazanej jak liška. Každý vědec by měl být při čtení zápisu velice pozorný.


Dále je v textu psáno : Ten 4 syne Re DRAKA. Drak je symbolem  Lucemburků.


Dále je tam psáno důležité jméno : Slůvo zů tu Alísa ěto gre Čescu ( Česku ) cdo díve.

Dále je tam psáno : Psů řada len jí cvítc. Qvíne.

Tím je všem řečeno, že jen ti psi, tedy 3 pes ( lef ) jsou její pravé děti. Eliška porodila syny : Karel, Přemysl, Jan. 3 syny.


U těch 3 psů jsou nakresleny ještě 2 květy ( děti ). To znamená ještě další syny. A to jednoho nemanželského. A jednoho syna z druhého manželství Jana Lucemburského s Beatrix Bourbon.

Synové jsou tedy pohromadě a dcery také. Ty jsou vyznačeny 4 květy v horní části obrázku.

A co je důležité : Každý vědec jistě vidí na obrázku  velice pěkně namalované 3 psy


Co je ještě na obrázku důležité. Důležitá je celková kompozice a to jak malíř rozdělil dva rody. Rod Přemyslovců. Ten je vlevo .A jsou tam za 3 psy ( synové ) malovány 4 dcery. Plody nahoře 4. Zároveň je znázorněno, že se jedná o rod Přemyslovců. A to tím, že je dole nakreslen Had. Co znamená ve starých rukopisech, kde je i psáno o Přemyslovcích slovo Had. Vám vysvětlím v dalším článku, ve kterém vám ukáži co je psáno v jiném velice starém a pěkném rukopisu, který se jmenuje Oráč z Čech.


Český král Jan Lucemburský se jako první v dějinách  proslavil výrokem : Toho bohdá nebude, aby Český král z boje utíkal.

Ale jak jistě každý vědec ví a zná, tak v době , když to prohlásil tak byl Blinde a proto neviděl tu přesilu u Kresčaku, kde i udatně padl.


Co se tedy z mé dnešní vyučovací hodiny dějin každý chytrý vědec odnese. Každý vědec  jistě dnes i poznal, že vše je jinak než ho někdo na nějaké vysoké škole učil. Také zjistil , že má určité mezery ve vědomostech a tak by si měl alespoň třikrát přečíst to co jsem tu dnes i napsal. Pak to bude fajn. Tak študujte.



1 komentář:

  1. Každý vědec si jistě položil otázku. Co znamenají znaky vedle obrázku. Na pravé straně. Tak to vám mohu také objasnit. Protože vám by to trvalo sto roků.

    Každý vědec tedy bude počítat. Když bude počítat dobře, tak napočítá celkem 11 znaků.
    Co tedy tyto znamenají ? Ty to znaky jsou pokračováním " Draka ", který je kreslen u textu. A tak nám všem říkají, že celkem bylo v rodině Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny = 11 osob. To znamená 9 dětí. A dva rodiče Jan + Eliška.

    Dále by si měl vědec všimnout okraje obrázku. orámování. kde by měl svým bystrým okem spatřit dva symboly. Jedním symbolem je " O ". To je symbol Slunce. Světlo. ( Lucce ). Druhým symbolem je " V " ( otočené ). To symbolizuje " Horu ". Berg. (Burg ).

    Spojíte dva symboly dohromady a budete mít jméno rodu. Lucemberg. Česky Lucemburg.

    Každý student a nebo vědec, který je teď jistě chytřejší. Udělá jednu důležitou věc a tou je to, že když bude někde publikovat to co se zde i naučil, tak neopomene v článku zdůraznit, že ho to naučil Josef Zlatoděj Prof.

    OdpovědětVymazat

Eliška Rejčka . Antifonář. Tajemství .

Eliška Rejčka. ( Alžběta Polská. Richezna ). V dnešní lekci z české historie se pořádně podíváme na to, kdo byla ve středověku žena, která s...