Voynich manuscript. Rohoncz Codex. Rudolf II. Eliška Rejčka. Eliška Přemyslovna. Aberdenn Bestiary.

pátek 14. dubna 2023

Oráč z Čech. Der Ackermann aus Bohmen.

 Oráč z Čech.  a Josef Zlatoděj Prof. rozbor díla.

_________________________________________


V dnešní historické lekci se podíváme na to co nese na svých stránkách pergamenu velice zajímavý středověký rukopis, kterému se říká Oráč z Čech a nebo také Der Ackermann aus Bohmen.

Co je o tomto rukopisu psáno.  Haidelberský iluminovaný rukopis Oráč z Čech.

Jazyk : Horní němčina. A text popisuje smutek nad smrtí manželky Jana ze Žatce.

Jan ze Žatce alias Jan z Teplé věnoval toto dílo svému dlouholetému příteli, kterého znal ještě ze svého působení v Teplé a to pražskému židu a kupci Petru Rohhirschovi.

_________________________________________________________________________

Protože jsem hodný vědec nebudu zde psát například " Vědec Roura " a nebo " Vědec trubka ", ale budu psát slušně a proto napíši " Vědci co moc neznají ".

Co znamená například Vědci moc neznají. Tak to znamená to , že například historik a nebo lingvista, který študoval tento velice pěkný rukopis , píše o něm velice špatně. Což nám jasně ukazuje na to , že nemá potřebné vzdělání a tedy odbornou kvalifikaci, aby mohl kvalitně posoudit tento manuscript. 


A tak jsem tu opět Já, abych přinesl svěží pohled a také konečně po staletích odhalil občanům to, co je v rukopisu Oráče i psáno. Každý vědec historik jistě po přečtení mého článku zaplesá radostí, že už konečně zná správný význam textu a obrázků rukopisu Oráč z Čech. 


Dnes vám ukáži co je psáno na straně značené 23 a také vám napíši co vyjadřuje obrázek.

Oráč z Čech. Der Ackermann aus Bohmen. 23.

Text :

S bičč ten, s Cůsk jen wítfor jen wievvil de žil 4 Bomen. Ráde Pis Ré. Wiež lide vě žil 4 Léfu ššen díw i Deu. Vaššů 4 de ledenic ( lednáček ) 4 nás být. Wím Zub viéce mátu Orde Veršše at pan spise mít děje. Taj Hůl má ráje děl Draca Čcezkoe sme syn 2 s 4 Cáj.  Tue wiet ér báj Muž s Hada Myzl lid můj. Réb ( rebus) je věc ( věk ) s žen to pišše ? Dat vese ( veze ) on Live tu réb léze ččíst tu ér ( éru ) den ac hyn 1351 ě brata milá. Grado Féstě i ČČezc víte země nás svět má dít Mora ( zemřel). Tu co rád zví car synce 4 syn Ré Bohu Lévc jac sfet domo být i žil i dva kraji tue rew Ak Káji 4 fur roc A.D. 1353 let co Ráji děw je bájc sfět ( svět ) to nášš ať má tíže, věř dá Orde. Hůl. Draca letí 4 dwa kraji 4 věž Cáj - dítce 2 žone es co matci ží děz EX děf ( děv) pis fěž ( víš ) Jefo Káj 4 on žín vede sfé žín iné sfět to. Nás být dít toez věko len děd Mask mít i Žezl zlaté ak Lew i zlat Drac Děd i lid co žil cére syne Fěk cvíz ( kvíz) 2 idé žíne act = Fět ( Kfět ) nás být. Dám  i 4 i věž úcol. já mož data réž Cáj tu Lev.

Zde je obrázek Oráče strana značená 23.
Co se historik a vědec v dnešní lekci dozvěděl. Každý historik a vědec lingvista se dozvěděl, že vše co do dnešních dnů psal o tomto velice pěkném rukopisu, jsou jen bludy a ptákoviny. A tak si to pořádně alespoň třikrát přečte. Pak bude zase o něco chytřejší a to je dobře. 

Žádný vědec již nebude psát , že jazyk je horní němčina. Jak vědec zjistil, tak jazyk je jiný. A to takový jakým se mluvilo ve středověku. ( diakritiku jsem tam doplnil, aby se vám to lépe četlo ).

Celý zápis je psán jako kvíz. A vy ho musíte vyřešit. Pak zjistíte , kdo je autorem textu a komu patří ty letopočty a o kom se v textu píše. Kvíz je velice jednoduchý. Takže by vám to nemělo dlouho trvat.

A co je důležité, tak každý vědec, který by chtěl psát o tom co jsem mu zde i napsal a objasnil, tak laskavě k textu napíše, že vědec který na správný význam textu přišel a kdo ho po staletích vyřešil, jsem Já. Josef Zlatoděj Prof.

Když by nějaký vědec tápal a nevěděl vo co go, tak dejte vědět. Vůbec se nebujte Já vás neukousnu. A klidně mě napište co vám ještě není jasné a Já vám to objasním více polopatě takovým způsobem, že to dokáže pochopit i například student, který má jak se říká vyfoukáno na cimbuří. Tím je myšleno , že zná student méně než je potřeba.

Ještě něco zejtra připíšu ohledně textu a obrázku. Tak vydržte.


Rozbor slov a význam :

V textu je psána věta : Tue viet ér báj muž s Hada Myzl lid můj.

Vědec si jistě položil otázku : Co ta věta znamená ?  Tak to vám objasním. V minulém článku jsem vám napsal, že vám objasním co znamená slovo Had ve spojení se slovem Myzl, nebo Mysl.  Slovo Had má zde v tomto rukopisu více významů. Autor byl jistě chytrý asi tak jako například Já. Slovo Had, Hada vyjadřuje plaza a nebo když použijete diakritiku, tak bude číst slovo Hádá. A když se někdo Hádá, tak se Pře. Spojíte tedy hada + mysl. A budete číst velice důležité slovo a to jméno :

Přemysl. A každý vědec jistě ví Kdo byl Přemysl Oráč. Když by to nějaký student nevěděl, tak si to naštuduje na Wikipedii.

Každý se teď dozvěděl, že text rukopisu se bude ze sta procent týkat českého královského rodu Přemyslovců. Jak je i samozřejmě psáno v jeho šifrovaném texu.

Jak nám autor sám píše, tak text je psán jako Réb ( rébus ) a nebo kvíz. A tak by to měl každý vědec i vyřešit. 

Dále je v textu i Letopočet : 1351 a 1353. Co tyto čísla znamenají. V textu je věta :

Er ( éra ) den ac hyn 1351 ě Brata milá. Zde nám autor píše že měl bratra a že ho měl rád, ale ten zemřel 1351.  O koho se tedy jedná. To každý zjistí, když se podívá na 2 manželku Karla IV. Annu Falckou. Která porodila malého Václava roku 1350. Ale ten brzo zemřel a to v roce 1351. ( zde si každý bude pamatovat, že to byl Karlův první syn ).

Dále je tam letopočet 1353. Tak to je letopočet, kdy zemřela Karlova manželka Anna Falcká. ( to je význam těch dvou důležitých letopočtů ).

Dále je v textu věta :

Děl Draca ččezkoe sme syn 2 s 4 Cáj. Zde nám autor sděluje , ( přeložím ).

Dílo českého Draka jsem 2 syn z Karla IV. autor nám zde píše, že je 2 syn Karla IV. ( drak - symbol Lucemburků ). Každý jistě ví, že druhým synem Karla IV. byl Václav IV.

Jaký je tedy význam této strany rukopisu :

Autor zde na straně 23 popisuje smrt 2 manželky Karla IV. a jejího syna Vašíka ( 1350 - 1351 ). Dále nám zde píše, že to byl jeho bratr. Dnes by se napsalo nevlastní ( polorodý ). protože autorova matka se jmenovala Anna Svidnická.


Co je na obrázku schované a tedy důležité . Na obrázku je důležitý Květ. Který je uprostřed. Růže která má v sobě 3 čárky. To ukazuje na Karla IV. Který se narodil jako III v pořadí své matce Elišce Přemyslovně a manželce Jana Lucemburského.


Dále jsou důležitá slova : Bič - to odkazuje na Přemysla Oráče. A také je zde slovo Hůl. Ale o tom si budeme povídat příště, kdy vám napíši jaký význam má slovo Hůl v tomto velice pěkném rukopise o kterém vám vědci píší veliké blbosti.



2 komentáře:

  1. Ještě k obrázku :
    Uprostřed je květ, ten je dělán z čísel 3. ( Karel IV. se narodil jako 3 v pořadí ). Pod květem je namalován speciální útvar ,který jistě pozná každý vědec. Dumám jak bych vám to slovo vědecky napsal. Jsem slušný vědec a tak nebudu psát Pí...ča. Velká jako když vůl zívne. Ale napíši " Klín ", nebo aparát kterým na svět přicházejí děti.

    Dále : v textu je slovo Cůstc. Vědec si jistě položil otázku, co to slovo znamená a tak vám to přeložím. Cůstc = Kůstk = Kost = Kostra = Smrtka.

    Tak študujte. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. V rukopisu jsou malovány 2 Erby. Jeden patří Markétě Savojské. Druhý patří ??? Ale o tom si povíme v následujícím článku, ve kterém i zjistíme kdo byla Markéta a komu patří i ten druhý Erb.

    OdpovědětVymazat

Eliška Rejčka . Antifonář. Tajemství .

Eliška Rejčka. ( Alžběta Polská. Richezna ). V dnešní lekci z české historie se pořádně podíváme na to, kdo byla ve středověku žena, která s...