Voynich manuscript. Rohoncz Codex. Rudolf II. Eliška Rejčka. Eliška Přemyslovna. Aberdenn Bestiary.

středa 5. dubna 2023

Rukopis Královédvorský. Tajemství a záhada. J.Zlatoděj.

 RUKOPIS Královédvorský.

___________________________________

V dnešní hodině se budeme věnovat jednomu velice zajímavému rukopisu o kterém bylo za posledních dvě stě roků napsáno mnoho vědeckých prací. Tak si každý historik, lingvista a nebo jiný vědec pořádně opět přečte to co jim dnes napíši. Co tedy vědec bude dělat. Každý vědec bude pořádně Číst . Pak jistě opět o dost moudřejší. Alespoň tedy v to doufám.

Co je rukopis a jaký má pro české dějiny význam ?

Rukopis Královédvorský je rukopis obsahující české básně spadající do raného středověku. Paleograficky, lexikálně a stylisticky se rukopis řadí do 13 až 14. století. V době národního obrození byly texty považovány za vrcholné dílo raného období šeské literatury a byly také v 19. století inspirací pro tvorbu mnoha českých umělců, především pro takzvanou generaci Národního divadla. Rukopis se stal spolu s Rukopisem Zelenohorským předmětem sporů o Pravost Rukopisů. Které vyvrcholily na konci 19 století. A doznívaly ještě dlouho poté.

Dnes jsou rukopisy považovány za padělky z počátku 19. století. Ale stále ještě skupina vědců obhájců, kteří aktivně dokazují, že mohly vzniknout dříve. Tedy ve středověku, případně na počátku 16.století nebo v době baroka.

Tolik z wiki.

___________________________________________________________________

Co tedy rukopis je ? Co obsahuje za texty ? Kdy vznikl ? Kdo byl autorem textu ?


Tak to je několik otázek, které jsem si také položil. A tak jsem se na text Rukopisu Královédvorského podíval svým velice zkušeným zrakem.

A samozřejmě i zjistil , že vše je jinak než je prezentováno dvě stě roků veřejnosti. A protože ovládám docela solidně středověké šifrování a psaní textu, tak jsem se podíval na jednu báseň, která se podle vědců jmenuje Jelen.

JELEN. Zde máte správný význam textu.

Krále i Cáje len Qvín rase sfod Sajc boská  kon i bol. Žiale požt Jan ach krásná parohy nosí 2. Qfin dá paroho i Víliu Lek. Léfo Réže roce Lef Rá. Báseń ví. Lůna roca i Máj 13 a 16. Ho Léf z lázky zrodu. I tosů Janu cest nia. Rubou Lvíc. je rubů braň žalů bie ho pězti Krála ju mocnoj. Rozkáže i Car. A lidu idů říne nie Bůziů. Noce růho ( ticho ) . Léfo 4 Fažca nás zoje act i lázcu ej i vraho Jan i Elížc aků zlo Bůz. i fo Jen i uderil fězňů (bězňů). Mlácen jí Qvín Czecu ej pechu. Tu cůž žil zlova Lev war i ží. Zfů ho ...Tu sůdu pisůf Jew fiěc fě pan taj je war. Dívc trcá. Líze zlá volá Králu. Ptá klamajů Crále jí zpěf. Dar říno 9.  Lůčče věž je tmi úpí Rá. Zem vě růc syn sů Králu. Psá Caro IV. RE i děf. Manu Jewo Žid aneb zrade Czcesc RE žen je zle. Řeče lide ví Cvíny ej vino siro Fěc dít. Je rtů 2 bozk lida Lew subf. Carla co 3 sná zpěva je lén 3 Král je boj. Boho má Crál je bájů Zlepec hlav Čiech Růže zrůb věco Lef  i Máji žil to.

___________________________________________________

Tak zde si může každý vědec, historik a nebo jiný badatel, který se snaží velice dlouhou dobu, přečíst správný význam textu, kterému se říká Jelen.

Co se tedy dnes vědec dozvěděl. Každý vědec se dnes dozvěděl, že vše co je o Rukopisu psáno je špatně.

V textu je datum narození malého Vašíka. Budoucího císaře Svaté říše římské a českého krále Karla IV. Dále je tam několik jmen. Ty jména jsou : Buzio ( tak to byl rádce královny Elišky Přemyslovny. Který jak je psáno v textu měl s ní i poměr. Z kterého se neradoval její manžel Jan Lucemburský. Což by mělo být každému i jasné. Když mu Eliška nasadila velké parohy, že nemohl projít hlavní bránou na Pražský hrad. Jan byl jistě naštvanej ).

Další jméno je : Wiliu . a nebo Sajc. Dnes by se řeklo Zajíc. a Také Wilem. Zde se jedná pořád o toho milovníka královny , tedy o Wiléma Zajíce z rodu Buziků.

Další jméno je : Fažca = Važka. To znamené Václav.  Budoucí král a syn Elišky Přemyslovny. Který se narodil, jak je psáno v textu v Máji 1316.

Další jméno je : Jan nebo Jen. Ke konci textu je i Janova přezdívka a je tam psáno - Slepec. Janu Lucemburskému se také říkalo Král Blinde. ( blinde znamená slepý ).

Dále je v textu napsáno číslo 3. To číslo ukazuje na to, že malý Vašík se narodil, jako 3 v pořadí Elišce Přemyslovně.

Co tedy vědec zjistil. Vědec jistě zjistil, že je v textu psáno o zradě a o tom že Eliška nastavila svému rádci Wilému Zajci of Buzic.

A Jan Lucemburg se pořádně naštval a nechal Buzika odstranit. Elišku také potrestal. Jak to ví snad každý ,koho zajímají dějiny Přemyslovců.


Zde je obrázek jedné strany Rukopisu Královédvorského.


Tak se učte. A když by byl snad nějaký vědec na vážkách, tak se nebujte mě zeptat a já vám to po lopatě naservíruji. Hlavně se nestyďte, Já vás neukousnu. Žádný vědec, historik nebo lingvista by se neměl stydět za to, že málo zná a nebo něco nezná.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Eliška Rejčka . Antifonář. Tajemství .

Eliška Rejčka. ( Alžběta Polská. Richezna ). V dnešní lekci z české historie se pořádně podíváme na to, kdo byla ve středověku žena, která s...