Voynich manuscript. Rohoncz Codex. Rudolf II. Eliška Rejčka. Eliška Přemyslovna. Aberdenn Bestiary.

středa 26. dubna 2023

Kosmova Kronika. Cronica Boemov. VIII. F. 69. Záhada a nebo blud.

 Kosmova Kronika Čechů.

_____________________________________

Co je tento rukopis ? O čem je v něm psáno ? Kdo je autorem tohoto velice starého rukopisu ? Tak to je několik otázek, které jsem si také položil než jsem se podíval svým velice zkušeným zrakem na toto velice tajemné dílo, které je pokládáno za nejstarší kroniku, která by měla popisovat naše dějiny.


Kdo byl Cosmas. Tak jak je všude psáno, tak byl první český kronikář a autor Kroniky české. V letech 1120 až 1125 byl děkanem pražské kapituly při sv. Vítu. Narodil se ve Zdicích 1045 a zemřel 1125 v Praze. Měl manželku Božetěchu a jednoho syna Jindřicha Zdíka.


O kronice : Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky. Je uložen v knihovně Národního muzea v Praze VIII F 69. Získal své pojmenování podle gersdorfské knihovny v Budyšíně, kde byl až do 50 let 20 století uložen. Kam se dostal nejspíše za třicetileté války. 

Rukopis vznikl v první polovině 13. století. Na jeho prvním foliu je nalepena známá iluminace znázorňující Čecha a Lecha. Která však pochází až z konce 14. století. Obsahuje 73 folií tenkého pergamenu. V 15. století patřil do knihovny Václava Korandy mladšího, který ho anotoval mnoha přípisky. Ty se často týkaly Poláků a nebo byly zaměřeny proti Němcům.

_____________________________________________________

Takže co se vědec a nebo nějaký študent dozvěděl. Akademik a vědec historik se dozvěděl, že se jedná o dílo, které sepsal děkan Kosma  někdy v letech , když byl na živu a bydlel v Praze.


A protože také Já študuju tento starý rukopis, tak vím, že vše je jinak než je všude psáno a že ten starý rukopis Cosma nepsal. Vše co je dosud o rukopisu psáno je jen vycucané z vědeckého prstu a to mě vede k myšlence, že badatel, který rukopis sto let zkoumal měl velice slabé vědomosti.  To by mohlo i vysvětlit, proč psal o rukopisu tak velké bludy. Neznalost ale neomlouvá a tak má dnes akademik a vědec kolega možnost a šanci se konečně také po mnoha rocích dozvědět o čem je v té kronice i psáno.


Já osobně už jsem kontaktoval jednoho chytrýho, který sedí v naší Národní knihovně a má tedy tento rukopis, jak se říká pod palcem. Chytrý vědec, ale odepsal, že věří jeho odborníkům, tedy kamarádům, se kterýma vyštudoval nějakou tu školu. 

K tomu bych Já jen napsal : študujte více a pak to bude jistě fajn. Zatím jsou vaše závěry ohledně Kroniky bídné. A tak nezoufejte, jsem tu opět Já a tak vás vyvedu na světlo, kde i prozřete, což bude pro vás i dobré, protože poznáte věci, které jsou před vámi skryté.

O čem byla s vědcem řeč. Napsal jsem mu , že na obrázku není nějaký Čech a Lech. Ale podle toho co je psáno v textu pod obrázkem, jsou tam malování dva králové. A to sám císař Svaté říše Římské a český král Karel IV. a jeho syn Václav IV.


Zároveň je v textu pod obrázkem psáno, že je to kvíz a každý kdo by ho chtěl vyřešit, tak by měl najít na skále pod hradem několik letopočtů, které mu objasní, kdo je vedle hradu i namalován.

Dále je vedle vlepen jeden list papíru, kde je psáno čí je to text a zároveň také upozornění na letopočty pod hradem.


Co tedy historik a vědec bude dělat. Co bude dělat, tak to by mělo být snad každému jasné. Bude pořádně číst to co Já zde dnes napíši. 


Teď vám napíši co je psáno v textu pod hradem, kde stojí naši dva dávní panovníci.


Text :

Dílu wieffu piz nes pan rod mal i znám de tu bran dif i syncov. Sfů sione humani Gen. codu. Pére s pták ať máž muž růky Fítaj s castu piz de mě Raku cípl aplů div jej uččí zněj zláf 4 majo rod . Tod i dna pis je cvaj ( dva) 4 Gen. Hrada Jůde rébu pis hystoria Care má Sione Matica Tu. Náz jez 4. Ví Sup Jef. ( Jew ). Fůsu 3. Conce Lid ej Dif Psá a Div Pis Ví . Cáj 4 Máj 4 Er ( éra). Rabín dal Děd je i man . Sok fo běde Cref sde pane má Sione pis generacione v multiplic 44. Cref Cér je Lůn de human Gen. De Jew tu znaja dif end Hrad je Data. Fůs vě Porke ( Borge) 4 Rébu tu Muš má psaj Man de ni Čes já a Fír (4) děl de Vény rec Germán jes  Véna  z Díf. A fí rec Jo su KARE to žive de jej i ménos.

Z Sůpa ito ššid ( žid) ví ftác i let jej synců lap. Kůslo syno má tu 2. Nám sů Fény (Václava) generaci Dat vo Carů co Germana volám ať 4 de zláf má recu lidu 4 ére i ten Caztl měl Jewe i powim wo Fítu. vě Run tam je Dat. Fůs Jawe vobdive i Krála znal Vény i 4. ( Václav IV).

_______________________________________

Tak zde máte správný text, který je psán pod obrázkem na kterém je nakreslen Václav IV. A jeho otec Karel IV.

V textu je psáno, že na skále jsou důležitá data. Tak se každý akademik a nebo nějaký jiný vědec pořádně podívá na ten obrázek a bude snažit ty data nalézt.

Dále je v textu psáno o pražském rabínu, který se jmenoval Kara.

Kdo byl tento vzdělaný občan ?

Kara ( Cara ). Byl to Rabín který žil v Praze. Byl to kabalista a básník. Byl to němec a v Praze se mu líbilo a tak byl kolem roku 1389 jmenován vrchním rabínem. Kara je autorem elegie Et Kol ha - Telaah aster Mezáatnu na památku utrpení, které zachvátilo pražské židy v poslední den Pesachu roku 1389 v důsledku obvinění, že zneuctili hostii. Tuto elegii recitují pražští Židé během bohoslužby Minhan v den Smíření. Kara se také proslavil svými polemikami s křesťany.

A co je důležité, byl oblíbencem Českého krále Václava IV. a hrál důležitou roli na jeho dvoře. Měla ho ráda i královna Žofie.

____________________________________________________


Otázka tedy zní : Kdo psal tuto kroniku ???

Já už to samozřejmě vím.


Co tedy bude vědec dělat ? Vědec historik, akademik a lingvista bude pořádně číst co jsem zde dnes napsal. Pak to bude jistě fajn.

obrázek Národní knihovna Praha VIII F 69



Zde máte úkol . Každý akademik najde na obrázku letopočty.


Co každý vědec po přečtení článku udělá. Každý vědec, který bádá o tomto rukopisu, tak až bude psát svůj vědecký článek, ve kterém se bude snažit zazářit na akademické půdě, tak se nebude žinýrovat a laskavě do své vědecké práce napíše, že ho to naučil český učitel . To znamená Já. Josef Zlatoděj Prof.
 Když by akademik váhal a pořád mu to nebylo zcela jasné, tak se samozřejmě ozve a Já mu to dám více polopatě.

Tak študujte. Příště to znamená v další lekci, vám napíši co je psáno na levé straně na vlepeném papíru vedle toho pěkného obrázku na kterém jsou malováni dva Václavové Čeští králové.

Tudle tu byl, to znamená nedávno nějaký kolega z ameriky, který vám přednášel o tomto pěkném rukopisu. To by mě tedy velice zajímalo co vám asi tak mohl nějaký kolega z ameriky o Kronice Čechů, kterou psal žid Kara asi tak říkat.

Možná že ještě provedu rozbor toho co jsem tu napsal. 
Každopádně jak už jsem napsal : Učte se.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Eliška Rejčka . Antifonář. Tajemství .

Eliška Rejčka. ( Alžběta Polská. Richezna ). V dnešní lekci z české historie se pořádně podíváme na to, kdo byla ve středověku žena, která s...